Is persoonlijke ontwikkeling sterker dan succes?

Laura Deunk (eigenaresse Hairvision) en Sylvia Esman (levens- en loopbaancoach Echt Syl Coaching) zoeken het antwoord.

Je hebt een goedlopende kapsalon met fijn personeel en tevreden klanten. Je bent trots op je zakelijke succes en alle nominaties voor de Coiffure Award … en toch hang je de schaar aan de wilgen.

Laura: “Mijn doelstellingen met de salon heb ik bereikt. Zowel qua omvang en stabiliteit, als personeel en klanten. Om te groeien moet ik meer personeel aannemen of een tweede zaak openen. Als ik niet groei, dan doe ik over 20 jaar waarschijnlijk nog steeds wat ik nu doe. Ik wil me graag verder ontwikkelen. En dat was de reden om na te denken over een nieuwe uitdaging. Misschien wel een andere carrière.”

Sylvia: “Dus eigenlijk staat de onderneming jouw persoonlijke ontwikkeling in de weg. Wat stoer om dan zo’n beslissing te nemen. In de praktijk zie je vaak dat mensen een loopbaan­switch maken omdat ze moeten. Bijvoorbeeld bij contractbeëindiging. Dan is het eigenlijk een keus die iemand anders voor je maakt en die niet direct uit jezelf komt, zoals bij Laura. Iedereen zou zich af en toe moeten afvragen, doe ik wel wat ik wil, heb ik het nog naar mijn zin en ben ik echt blij met mijn werk?”

Laura: “Nadat ik ‘stoppen’ steeds meer als een serieuze optie zag, zei mijn man, laat het idee twee maanden rusten. Sta je er dan nog achter dan pakken we door. Het gevoel veranderde niet. Dus begin dit jaar heb ik het huurcontract opgezegd, de meiden in de salon geïnformeerd, een sluitingsdatum geprikt en de klanten geïnformeerd. Trouwens dat heb ik met een persoonlijke video op social media gedaan. Daarvoor moest ik volledig uit mijn comfortzone, superspannend. Maar zo heb ik het wel op de juiste manier kunnen zeggen.”

Sylvia: “Je hebt een beslissing genomen vanuit een intrinsieke motivatie, vanuit passie en ambitie. Dat is sterker dan wat ook. Voor jou was er geen twijfel. Die drijfveren probeer ik ook bij mijn cliënten te zoeken. Een coachtraject is geslaagd als je mij aan het eind kunt overtuigen wát je gaat doen én waarom. Dan komt het uit jezelf. En belangrijker, dan lukt het ook. 

Ik zag net de sparkling in de ogen van Laura toen ze vertelde wat ze gaat doen. Nou precies díe sparkling, die zoek ik ook bij mijn cliënten.”

Laura: “Onderwijzeres! Ik ga voor de klas staan. Werken met kinderen, ook een passie van me.

De keus om dit te gaan doen, heb ik pas ge­nomen ná mijn besluit om te stoppen. Bewust. Want ik wilde niet dat het mijn ‘stopbeslissing’ zou beïnvloeden. In die twee maanden bedenktijd heb ik me wel georiënteerd en verschillende open dagen bezocht. De zorg (ambulance­verpleegkundige) en het onderwijs waren de twee opties. Het is de pabo geworden.”

Sylvia: “Mensen kijken steeds vaker naar hun eigen situatie. Dertigers zie ik keuzes maken tussen carrière of settelen. Veertigers die ooit een baan zijn ‘ingerold’, vragen zich af of dit écht is wat ze willen. En vijftigers willen de jaren tot hun pensioen invullen met leuk en zinvol werk. Men realiseert zich steeds vaker dat het leven te kort is om iets te doen wat niet leuk is. Gelukkig maar.”

Laura: “Zaterdag 4 april sluit de salon. De ­meiden hebben aangegeven dat ze blijven tot de laatste dag om samen deze periode af te sluiten. Mooi toch?”

———————-

Sylvia Esman coacht mensen bij levens- en loopbaanvragen en bij persoonlijke en ­professionele ontwikkeling. Zij helpt mensen die op zoek zijn naar ander werk of naar zichzelf. www.echtsylcoaching.nl

———————-

Werken in Salland is een initiatief van Uitzendbureau Salland

Door Redactie