Een knapperend haardvuur met behaaglijke stralingswarmte en mooi vlammenspel… Er gaat toch niets boven een sfeervolle houtkachel? Helaas komt de houtkachel steeds vaker negatief in het nieuws. De fijnstof die vrijkomt bij de verbranding zou schadelijk zijn voor onze gezondheid… ”Jammer dat de berichtgeving zo eenzijdig is! Er staat vaak niet te lezen dat je als kachelbezitter zelf maatregelen kunt nemen om de overlast zoveel mogelijk te beperken” is de reactie van Wijnand Rouweler en Leonie Rouweler-Bruggeman, eigenaren van Kachelspeciaalzaak Bruggeman in Broekland, op deze ontwikkeling. Voor iedereen die goed en verantwoord wil leren stoken, organiseren zij speciale stookdagen en -avonden.   

“Er is de laatste tijd veel te doen over houtkachels. Tegenover al die negativiteit willen wij weer eens een positief geluid laten horen!”, aldus Wijnand en Leonie. “Bij die negatieve verhalen staat steevast een foto van een schoorsteen waar zo’n hele dikke rookpluim uitkomt” vertelt Wijnand glimlachend. “Maar ik zal je vertellen: Bij ons in de winkel branden op dit moment zo’n vijf houtkachels. Je zou voor de lol eens op ons dak moeten kijken, dan zul je zien dat er uit die schoorstenen géén rook komt!”    

Om de schadelijke effecten van houtkachels te voorkomen, is inmiddels allerlei nieuwe regelgeving van kracht geworden, zo legt het duo vervolgens uit. “Een van de gevolgen hiervan is dat wij sinds begin dit jaar alleen nog maar goedgekeurde houtkachels met het Eco-Designlabel mogen verkopen.” 

Om voor het EcoDesign label in aanmerking te komen, dient een kachel een rendement te hebben van tenminste 75 procent, legt Wijnand uit: “De meeste kachels hebben echter een rendement van tussen de 80 en 90 procent. Ter vergelijking: De open haarden die vroeger zo populair waren, hebben een rendement van slechts 20 procent! Onze speciaalzaak is aangesloten bij het N.H.K. (Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche). Daar is de afspraak gemaakt niet langer open haarden te verkopen.” Leonie verduidelijkt: “Die hebben namelijk niet alleen een slecht rendement, maar ook meer uitstoot van fijnstof. Tegen relatief lage kosten kan zo’n open haard vervangen worden door een gekeurd toestel, zoals een inzethaard. Veel beter voor het milieu!”

Bij het EcoDesign label hoort ten slotte een fijnstofuitstoot van maximaal 40 mg/Nm3, de houtkachels die wij in de showroom hebben staan hebben een uitstoot lager dan 20 mg/Nm3. Voor meer info over de EcoDesign kachels zie https://stichting-nhk.nl.

Droog hout
Met alleen de aankoop van een goede kachel met een mooi rendement ben je er echter nog niet, benadrukt Wijnand. ”Het is ook zaak dat het rook­kanaal goed op de kachel is afgestemd. Laat de kachel daarom altijd aansluiten door een erkend installateur. Maar minstens zo belangrijk is de brandstof die je kiest. Eiken, beuken, berken en essenhout is allemaal geschikt, maar het is wel heel belangrijk dat het hout goed droog is! 

Ten slotte moet de stoker goed kunnen stoken. We zijn graag bereid om iedereen die hier meer over wil weten of leren, bij de hand te nemen! Bezoek onze winkel, dan kunnen we samen de kachel aansteken en laten we zien hoe je de overlast voor je buren zoveel mogelijk kunt beperken!”

Bent u op zoek naar een kachel, misschien wel als aanvullende verwarmingsbron op een warmtepomp? In de knusse showroom van Bruggeman is een uitgebreide collectie houtkachels, pelletkachels, elektrische haarden, gaskachels et cetera te bewonderen. Ook mensen die een renovatie of verbouwing overwegen en graag ideeën of inspiratie willen opdoen en/of advies willen inwinnen zijn welkom! Bruggeman is uiteraard ook graag bereid om bij u thuis langs te komen!

————————-

Stookdagen en -avonden gaan NIET door!
Kachelspeciaalzaak Bruggeman organiseert op donderdag 26, vrijdag 27 (9.00-21.00 uur) en zaterdag 28 maart (9.00-16.00 uur) stookdagen/showdagen voor iedereen die goed wil leren stoken en bijgepraat wil worden over de nieuwste ontwikkelingen op kachelgebied. De inloop is vrij en een drankje/hapje staan klaar! 

Daarnaast worden er binnenkort ook speciale stookavonden gehouden. Hiervoor is opgave vereist. 

Let op! Deze stookdagen/avonden gaan i.v.m. het corana-virus NIET door.

————————- 

Kachelspeciaalzaak Bruggeman
Van Dongenstraat 38
8107 AG Broekland
0570-531019
www.bruggemankachels.nl 

Door Redactie