Nieuwe spelregels: samen komen we er wel uit!

Veel van ons hebben een baan. Vast of tijdelijk, op uitzendbasis of als oproepkracht, via payroll of anders. Welk dienstverband je als werkgever en werknemer ook bent aangegaan, vanaf 1 januari 2020 hebben wij allemaal te maken met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Maar wat betekent deze wet voor bijvoorbeeld de oproepkrachten in de horeca? En wat vraagt het van onze werkgevers in de verschillende sectoren? Uitzendbureau Salland en Appeladvocaat geven graag een eerste antwoord.

De politiek wil werknemers meer zekerheid bieden en dus worden werkgevers gestimuleerd hun werknemers eerder een vast contract aan te bieden. “Zo verdwijnen de verschillende sectorpremies en geldt er straks een lagere WW-premie voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd en een hogere WW-premie voor werknemers met een tijdelijk contract”, vertellen André Duteweert van Salland en Martijn Colenbrander van Appeladvocaat. Of een uitzendkracht straks duurder wordt voor de werkgever is afhankelijk van het type contract, zo ook voor werkgevers in de horeca. Waar uiteindelijk de rekening wordt neergelegd, zal de toekomst uitwijzen.

Oproepkrachten
Ben jij als oproepkracht in bijvoorbeeld diezelfde horeca werkzaam? Dan gelden er met de Wab een aantal nieuwe spelregels. “Jouw werkgever moet je minimaal vier dagen van te voren oproepen en ga jij akkoord, dan heb je ook de plicht om te komen werken”, leggen beide heren uit. “Hoor jij een dag van te voren dat je toch niet hoeft te komen of word jij op de dag zelf eerder naar huis gestuurd, dan heb jij formeel recht op het volledige loon. Toch denken wij dat je als werkgever in de horeca tot op zekere hoogte wat flexibiliteit van je werknemers mag verwachten en dat de meeste werknemers daar ook alle begrip voor hebben. En dan is er nog die andere spelregel. Heb jij twaalf maanden als oproepkracht gewerkt, dan moet jouw werkgever je een contract aanbieden voor het vaste aantal uren dat je gemiddeld in die periode hebt gewerkt.”

Overige spelregels
Opmerkelijk is ook dat met de Wab de zogeheten ketenregeling wordt teruggedraaid. “Een werkgever mag je weer drie keer een tijdelijk contract aanbieden in een periode van drie jaar”, gaan André en Martijn verder. Het fasen systeem dat uitzendbureaus toepassen en dat mogelijk maakt om 5 ½ jaar flexarbeid aan te bieden, veranderd niet. 

Werk je via payroll, dan heb je straks minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werk­nemers in dienst bij diezelfde werkgever. Bij ontslag is het de werkgever wat makkelijk gemaakt. Gronden waarop je ontslagen kunt worden, denk aan disfunctioneren of een verstoorde arbeids­relatie, mogen bij elkaar worden ‘opgeteld’ tot zij samen voldoende reden vormen om jou te ontslaan. Nieuw is wel dat je – als uitgangspunt – vanaf de eerste dag van je contract recht hebt op een transitievergoeding. Al deze en andere spelregels zijn natuurlijk van belang – vooral als de schoen wringt – maar wij zijn ervan overtuigd dat wij er met goed werkgever- en werknemerschap in deze regio er vanuit onze gemoedelijke mentaliteit vaak in alle redelijkheid wel samen uitkomen.”

——————–

Wil je weten wat de Wab voor jou of jouw bedrijf betekent? Neem dan contact op met Uitzendbureau Salland.  

——————–

Tip voor werkgevers
Kring Raalter Werkgevers organiseert Kennistafel Wet arbeidsmarkt in balans. Dinsdag 22 oktober 2019 van 8.00 tot 10.00 uur (ontbijtsessie) bij Bepacom, Barkstraat 4 in Raalte.
Meer info of direct aanmelden
0572 – 354050
info@uitzendbureausalland.nl

———————-

Graag stellen wij voor… Appeladvocaat
Uitzendbureau Salland werkt graag en veelvuldig samen met andere ondernemers uit de regio. Zo ook met Appeladvocaat. Martijn Colenbrander is de drijvende kracht achter dit advocatenkantoor uit Dalfsen. Met zijn jarenlange ervaring en actuele kennis staat hij zowel ondernemers als particulieren bij op het gebied van met name arbeidsrecht, ambtenarenrecht, pensioenrecht en algemeen civiel recht. Appeladvocaat is u graag van dienst met een doelgerichte aanpak via korte lijnen en dat tegen een aantrekkelijk tarief. Het belang van de cliënt staat altijd voorop en dus bent u verzekerd van het best mogelijke (juridische) advies toegespitst op uw specifieke situatie. Kijk voor meer informatie op www.appeladvocaat.nl.

———————-

Uitzendbureau Salland
Boeierstraat 9, 8102 HS Raalte
0572-354050
info@uitzendbureausalland.nl
www.uitzendbureausalland.nl 

Door Redactie