“We blijven omzien naar elkaar”

Al twee maanden dwingt het coronavirus ons tot een intelligente lockdown. Een lockdown die ook het werk van WijZ welzijn raakt. De deuren van Jongerencentrum TraXX zijn gesloten, het Soepcafé Raalte en andere initiatieven van onze opbouwwerkers staan in de wacht en ons Vrijwilligerspunt ziet het vrijwilligerswerk van vele vrijwilligers stilliggen. Bij de pakken neerzitten is geen optie en dus blijven we – roeiend met de riemen die we hebben – omzien naar elkaar.

Juist nu is positieve aandacht heel belangrijk
Alles is anders. Ook voor al die vrijwilligers, waarvan het vrijwilligerswerk is weggevallen. Vanuit het Vrijwilligerspunt Raalte houdt Femmy Moes contact met deze vrijwilligers. “Ik hoor graag hoe het met ze gaat en zij zijn blij met het praatje. Door verbinding te leggen, voorkom je eenzaamheid. En dat kan op vele manieren. Zo kwam de wandelgroep met het creatieve idee om aan de hand van foto’s virtueel herinneringen aan eerdere wandelingen op te halen.

Coronahulp
Op verzoek van de gemeente coördineert het Vrijwilligerspunt Raalte ook de coronahulp. “Via onze website kunnen mensen hulp vragen en aanbieden. Naast boodschappen doen en de hond uitlaten, zien we regelmatig de vraag naar een belmaatje. Door de coronacrisis zijn mensen het contact echt wel gaan missen. Gelukkig zien we dat veel onderling wordt opgelost. Lukt dat niet, meld het dan bij ons. In ons netwerk is ongetwijfeld iemand die een helpende hand kan bieden.” Femmy Moes, telefoon: 06 – 82547456 of mail: f.moes@wijz.nu. Zie ook www.vrijwilligerspuntraalte.nl.

—————————

Whatsapp Pubquiz blijkt succesvolle afleiding
We zitten thuis. Af en toe wat afleiding is dan wel zo prettig en dus bedachten Saskia Pijnappel en Ilse Waanders de Whatsapp Pubquiz. “Het begon als een quiz voor jongeren, maar inmiddels is het deelnemersveld met duo’s en complete gezinnen heel gevarieerd en zijn – op twee na – alle dorpen van de gemeente Raalte vertegenwoordigd. We stellen de vragen live via Whatsapp en kijken alle antwoorden met de hand na. Heel bewerkelijk, maar echt geweldig om te doen.”

Eeuwige roem
De Whatsapp Pubquiz bestaat uit zes rondes met elk tien vragen, foto’s of geluidsfragmenten, één ronde gaat specifiek over Raalte. “Meer dan een mobiele telefoon, pen en papier is er niet voor nodig. De deelnemers zijn super positief en strijden fanatiek om de eeuwige roem. Dat is ook te zien op de foto’s die we op Facebook delen.” De Whatsapp Pubquiz wordt iedere week op een andere avond van 19.30 tot 21.00 uur gespeeld. Wil je meer weten of gezellig meedoen? Saskia Pijnappel, telefoon: 06 – 13678478 of mail: s.pijnappel@wijz.nu.

—————————-

Startklaar voor als het straks weer kan en mag
De Wijksafari stond in de agenda, het Soepcafé Raalte in de steigers, maar sinds corona liggen deze en andere initiatieven van onze opbouwwerkers stil. “Ik blijf graag positief en dus steek ik mijn tijd in initiatieven voor na de coronatijd”, vertelt Anne Eilander. “Zo werk ik aan een lokale invulling van de Nationale Buitenspeeldag. Grote kans dat deze op woensdag 10 juni 2020 niet door kan gaan, maar dan ligt er in ieder geval iets klaar om op een later moment het eind van de coronatijd te vieren.”

Nieuwe initiatieven
Verder reageert Anne op de verschillende vragen die binnenkomen. “Zo vroeg de gemeente naar kwetsbare mensen en mogelijkheden om met hen in contact te komen. Uit een andere hoek kwam de vraag voor een sportieve activiteit. Met mijn werkervaring in de sportschool pak ik dat natuurlijk graag op. Ondertussen kijk ik er naar uit om – als het weer kan en mag – met al onze bestaande en nieuwe initiatieven van start te gaan.” Anne Eilander, telefoon: 06 – 13882293 of mail: a.eilander@wijz.nu.

——————————

Door Redactie