Samen helpen we eenzaamheid doorbreken…

Eenzaamheid is toch iets van ouderen? Echt niet, het is van alle leeftijden! Er mag dan een piek zijn onder ouderen boven de 85 jaar, ook vijftigers en jongeren geven meer dan gemiddeld aan eenzaam te zijn. Heel veel mensen weten echter niet wat eenzaamheid is. Hoe kunnen wij het dan herkennen? Hoe kunnen wij mensen met gevoelens van eenzaamheid dan helpen? Om dit onder de aandacht te brengen, sluit WijZ welzijn van 27 september tot en met 7 oktober 2018 aan bij de landelijke Week tegen Eenzaamheid, alleen noemen zij het hier in de gemeente Raalte de Week van de Ontmoeting.  

In de Week van de Ontmoeting verzorgt WijZ welzijn op dinsdag 2 oktober 2018 een avond over eenzaamheid in het Dorpshuus te Heino. “Ons doel is zoveel mogelijk mensen te laten weten wat eenzaamheid is en wat je kunt doen als je zelf eenzaam bent of vermoedt dat iemand anders het is”, vertelt Tamara van der Zee van WijZ welzijn. “Eenzaamheid is lastig te herkennen, zeker als je bedenkt dat het niets te maken heeft met het wel of niet hebben van sociale contacten. Gevoelens van eenzaamheid hoeven ook niet slecht te zijn, maar als je er te lang mee rond blijft lopen, kan het gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe dat allemaal precies in elkaar zit, leg ik op deze avond graag aan zoveel mogelijk mensen uit.”

Maak iemand blij met een bezoek
Ook wil WijZ welzijn eenzaamheid beter bespreekbaar maken. “Mensen schamen zich er vaak voor en hebben dan niet de moed het uit te spreken”, weet Tamara. “Maar die schaamte is niet nodig, iedereen maakt wel eens momenten van eenzaamheid mee.” Om de bewustwording te vergroten, organiseert WijZ welzijn samen met de partners binnen het Kernteam Heino op 4 en 5 oktober een gebakjesactie. “Hiermee motiveren wij mensen om bij iemand langs te gaan die wel een gezellig momentje kan gebruiken. ”Wie mee wil doen, kan de gebakjes voor 1 oktober 10.00 uur reserveren in het Dorpshuus Heino om ze vervolgens op de dagen van de actie af te halen bij de lokale Albert Heijn. Meer activiteiten in de Week van de Ontmoeting volgen via de Facebookpagina Kernteams gemeente Raalte en www.kr8vanraalte.nl. 

———————–

We moeten het samen doen!
Wie op welk moment in het jaar dan ook iets wil organiseren om eenzaamheid te doorbreken, mag contact opnemen met Tamara van der Zee, telefoon 06 – 53962131 of mail: t.vanderzee@wijz.nu.

———————–

Vrijwillige welzijnscoaches gezocht!
Voor mensen die zich eenzaam voelen en niet weten hoe dit zelf te doorbreken, kan een vrijwillige welzijnscoach de oplossing zijn. “Als welzijnscoach stel je vragen om de huidige situatie in kaart te brengen en helder te krijgen wat iemand zo graag anders wil”, legt Tamara van der Zee uit. “Je wijst iemand vervolgens de weg, bent een steuntje in de rug en helpt iemand een blijer mens te worden.”

Gerichte training
Het afgelopen voorjaar heeft een eerste groep vrijwilligers de training tot welzijnscoach afgerond. Op 16 oktober start een tweede training, met om de week een bijeenkomst op dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. In totaal zijn er vijf bijeenkomsten en dus is de laatste op 11 december 2018. Na afloop ontvangen alle welzijnscoaches een certificaat om vervolgens zelf te bepalen hoeveel mensen zij willen begeleiden.

Meld je aan
Wanneer een welzijnscoach iemand bege­leidt, is Tamara altijd als sparring­partner beschikbaar. Ook komen alle coaches af en toe samen voor een intervisie om elkaar scherp te houden en te steunen. “We zoeken in de hele gemeente welzijnscoaches, want eenzaamheid komt in de hele gemeente voor”, klinkt een dringende oproep. Geïnteresseerd? Meld je dan voor 2 oktober aan bij Tamara van der Zee, telefoon 06 – 53962131 of mail t.vanderzee@wijz.nu.

Door Redactie