met een persoonsgebonden budget (PGB)
Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dat is een wens van veel mensen. Soms is daarbij wat extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld na een ziekte of een operatie. Of omdat de jaren beginnen te tellen. Maar hoe pak je dat aan?
Verschillende vormen van zorg
Marleen ten Berge van Professionals4U heeft veel ervaring op dit gebied. “In Nederland kun je, afhankelijk van je zorgvraag een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Jeugdwet (via de gemeente), de Zorgverzekeringswet (via de zorgverzekeraar) of de Wet langdurige zorg (via het Centrum Indicatiestelling Zorg -> zorgkantoor). Nadat de indicatie is gesteld, kun je zorg krijgen in de vorm van zorg in natura (ZIN) of een PGB. ZIN is de hulp die door zorginstellingen wordt geleverd, bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties. De zorgaanbieder bepaalt welke zorg je krijgt en hoe je die krijgt.”
Zelf zorg inkopen
Een PGB is een budget van de overheid waarmee mensen zelf de zorg kunnen inkopen die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding, verzorging of verpleging. “Met een PGB bepaal je zelf welke zorgverlener jou gaat ondersteunen en hoe je die zorg precies ontvangt. Maatwerk dus en dat is fijn. Al komt daar wel het nodige bij kijken. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het contracteren van zorgverleners en het bijhouden van een administratie.”
Juiste match
“Ondanks de grote voordelen die een PGB biedt, zien mensen soms op tegen de rompslomp eromheen”, vertelt Marleen. “Vanuit Professionals4U kunnen we ondersteunen bij de PGB-aanvraag en de administratie. Ook hebben we diverse zorgverleners in ons bestand, waaruit mensen een keuze kunnen maken. We vinden het daarbij belangrijk om tot een juiste match te komen. Want goede zorg, toegankelijk voor iedereen, dat kan met een PGB uitstekend geregeld worden.”
Meer informatie: www.professionals4u.nl