Op zondag 1 december 1867 werd de eerste dienst gehouden in de toen nieuw gebouwde kerk midden in Heino. Dit gebouw verving een veel ouder gebouw uit de 15e eeuw waarvan de toren is blijven staan. Het oude kerkgebouw verkeerde in slechte staat van onderhoud en was ook te klein geworden. Ooit werd dit oude kerkgebouw gebruikt voor de Katholieke eredienst. Zoals veel kerken uit de middeleeuwen was ook de oude kerk genoemd naar een heilige “Sint Nicolaas”. Na de reformatie kwam de kerk in handen van de protestanten. Het is op 31 oktober van dit jaar ook precies 500 jaar geleden dat de reformatie begon. Op deze datum leverde de monnik Maarten Luther openlijk kritiek op de toenmalige katholieke kerk. Lange tijd stond de kerk in Heino bekend als de “Hervormde kerk”. Sinds 2015 wordt de kerk gebruikt door de Protestantse Gemeente te Heino (een samen­voeging van voorheen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk). Sinds die tijd wordt ook de oude naam (maar dan zonder sint) weer gebruikt: de Nicolaaskerk.

De Protestantse Gemeente wil het 150 jarig bestaan niet zomaar voorbij laten gaan. De maand november zal bol staan van allerlei activiteiten om dit te vieren. De activiteiten zijn niet alleen bedoeld voor de kerkgangers, maar voor heel het dorp. Zo zijn er twee theatervoorstellingen: één voor de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 over duurzaamheid en het milieu (“Mijn Zus Valerie”) en één voor volwassenen over de geschiedenis van de reformatie (“Kom naar voren”). In samenwerking met het Dorpshuus zullen daar ook twee films worden vertoond die uitgekozen zijn door de jubileumcommissie. Het zijn films die te denken geven, zoals “God bestaat en hij woont in Brussel” en “Hier ben ik”. Mensen die liever iets met hun handen doen, worden uitgenodigd om een dierbaar-dingen-doosje te maken. Van al deze doosjes wordt een tentoonstelling gemaakt. Zo is er in de maand november voor elk wat wils.
Het feestprogramma wordt afgesloten op zondag 3 december. De hele dag zullen er dan activiteiten zijn in en rondom de kerk. Martijn Dademan (burgemeester), Eddy van Hijum (gedeputeerde voor Overijssel), Egbert den Daas (gemeenteraadslid) en de mystery guest zullen een preek van de leek houden. Tussen de preekjes door is er muziek. Voor de kinderen zijn er in het Dorpshuus spelletjes. Ook Sinterklaas houdt in het Dorpshuus zitting voor de kinderen. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de kerk kan terecht in de zaal van het Podium (de Maalderij) voor een uitgebreide tentoonstelling. Aan het eind van de middag komt er in de kerk een catwalk voor een modeshow van predikantenkleding door de eeuwen heen. Deze kleding wordt geshowd door prominenten uit het dorp. Het programma is zo opgezet dat je zelf kunt kiezen waar je naar toe wilt gaan. Tussen de activiteiten door is het ook mogelijk om koffie te drinken met speciaal jubileumgebak bij Buuffie’s, het Dorpshuus en Marktzicht. De feestelijkheden worden afge­sloten met een spectaculaire lasershow.

Voor meer informatie en het volledige programma­overzicht wijzen wij u graag op de website van de kerk www.pknheino.nl of de speciale facebook­pagina: facebook.com/jubileumnicolaaskerkheino.nl.

Door Redactie