De jaren 2020 en 2021 lijken nog zo ver weg. De meeste inwoners maken zich dan ook niet zo druk over de nieuwe Omgevingswet die naar alle waarschijnlijkheid in één van die jaren wordt ingevoerd. Dat is begrijpelijk, maar Raalte wil daar niet op wachten en zet de verandering vast in. De bedoeling is namelijk dat alle bestaande wetten en regels vervallen en we samen één visie ontwikkelen voor de totale leefomgeving. Dat was voor Heinoër Mark Hofhuis reden om naar de eerste bijeenkomst te gaan. “We hebben net een woning in het buitengebied gekocht en dan is het handig om te weten wat er straks allemaal op je af kan komen.”

De Omgevingswet wordt op landelijk niveau ingevoerd en het sluit naadloos aan bij het nieuwe overheidsdenken: niet beslissen voor de burger, maar samen met de burger. Een principe dat de gemeente Raalte overigens al langere tijd huldigt. In het verlengde van samenwerking past zeker ook het streven naar minder en vooral eenvoudigere regels waarbij samenspraak met de buurt c.q. omgeving belangrijker wordt. Dat zorgt in ieder geval al voor goodwill bij de inwoners!

Om de inwoners alvast een beetje warm te maken en voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet heeft de gemeente drie bijeenkomsten georganiseerd. “Ik las er over op Facebook of LinkedIn en ik was meteen geïnteresseerd. Ik ben graag op de hoogte van wat er speelt in mijn woonplaats, maar nu we buitenaf wonen, krijgt het een extra dimensie. Als we in een appartementencomplex in het centrum van Heino hadden gewoond, dan was het ongetwijfeld anders geweest. Zo zijn we later ook naar een bijeenkomst over leegstaande boerderijen gegaan”, aldus Hofhuis die ook vanuit het oogpunt van zijn werk meer wil weten over de Omgevingswet. “Ik werk bij een bedrijf dat zich bezig houdt met betononderhoud. Daar kregen we al te horen dat we bij aanpassingen in de constructie rekening moeten gaan houden met de Omgevingswet.”

Zoals de naam al doet vermoeden, was het karakter van de bijeenkomst informatief. “En het is dan altijd afwachten in hoeverre we daadwerkelijk de kans krijgen om mee te bepalen, maar we hebben het als positief ervaren. Het meest dat me is bijgebleven, is het Omgevingsspel met een fictieve situatie waarbij iemand een dierentuin wil beginnen en in gesprek gaat met overheid en omgeving. De boodschap dat je vooraf kunt gaan praten met je buren als er op jouw erf een verandering plaatsvindt, is echt blijven hangen. Dat was wel een eyeopener.”

Hofhuis vermoedt dat er de komende jaren heel veel staat te gebeuren. “Wat precies is nu nog moeilijk in te schatten. Ik heb de gemeente daarom wel gevraagd om in de nabije toekomst meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren. De kern van het verhaal is toch dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn.”

 


Bijeenkomst over Omgevingswet

Wil jij ook ervaren wat de Omgevingswet kan betekenen? Kom dan op 28 november van 19.00 tot 21.00 uur naar het Trefpunt in Heeten. Meld je aan via raalte.nl/omgevingswet. Wil je een actieve rol bij deze verandering of wil je meer weten? Neem dan contact met de gemeente op via info@raalte.nl of 0572 347 799.

Door Redactie