Al vijftig jaar gaan de leden van ‘Duikvereniging Cerianthus’ samen kopje onder in zwembad Tijenraan en menig buitenwater in de omgeving. “We zijn een gezellige en open vereniging met liefhebbers van natuur en de wereld onder water,” aldus Harry van Rossum. Samen met Kirsten de Graaf, een van de jongste leden van de vereniging, nemen we een duik in de Raalter duiksport.

De vereniging is vijftig jaar geleden opgericht door 7 echtparen, waaronder Frits Offenberg die nog wekelijks zijn duiken maakt samen met de andere leden van de vereniging en al meer dan 2500 duiken op zijn naam heeft staan. Harry sloot enkele jaren later aan: “Ik was gefascineerd door de films van Jacques Cousteau. Met perslucht een kijkje nemen onder water, dat was voor die tijd revolutionair.” Bij Kirsten is de duiksport met de paplepel ingegoten. “Mijn vader duikt al jaren. Sinds enkele jaren duik ik ook mee. Dat gevoel van gewichtloosheid, kunnen ademen onder water en een zijn met de natuur is geweldig!

Bij de leden van Cerianthus was vijftig jaar geleden nog veel nieuw. “Er was wel theorie over het duiken, maar in de praktijk moesten we veel zelf ondervinden.” Vooral het contrast met de moderne uitrusting is erg groot. “Grote flessen, grote pakken. Het was een heel pakket. En de pakken, die moest je letterlijk nog in elkaar plakken. Je kreeg een aantal stukken neopreen die je met lijm in elkaar moest zetten.”
Wat onveranderd is gebleven is de training op woensdagavond in zwembad Tijenraan en de buitenduik op zondagochtend. “8.45 uur, vaste prik. Bussloo, de Wijthmenerplas en de Millingenplas zijn bijvoorbeeld prachtige plekken om samen het water in te gaan.” Eens paar jaar organiseert de vereniging een trip naar de Oosterschelde. “Dit is echt het pareltje van Nederland. Het zicht is geweldig en je komt prachtige dingen tegen.”

Kirsten vult lachend aan: “In het begin moest ik echt wel wennen aan de temperatuur van het buitenwater, maar het went gelukkig snel!”

Cerianthus maakt het verschil tussen mogen duiken en kunnen duiken
Een duikbrevet kun je op veel plekken halen. “We zien veel duikers die op vakantie in twee dagen een duikbrevet halen. Inderdaad, je mag dan officieel duiken. Maar kun je het ook echt?” Bij Cerianthus nemen ze de tijd voor een uitgebreide opleiding. “Niet elke duiker is hetzelfde. De een heeft gewoonweg meer begeleiding nodig dan de ander. Daarom krijg je tijdens de opleiding, de trainingen op woensdagavond en in het buitenwater altijd 1-op-1 begeleiding.”

De vereniging beschikt over zeven gecertificeerde en zeer ervaren duikinstructeurs.
“Dat vind je niet overal. Als je goed wilt leren duiken, dan zit je bij ons echt goed!”
Een bijkomend voordeel is dat zo de opleiding vrijwel gratis is.

In het begin kun je gebruiken maken van de moderne uitrustingen van de vereniging.
“We snappen heel goed dat, zeker de jonge duikers, niet gelijk eigen materiaal aanschaffen.
Maar de ervaring leert dat enthousiaste duikers toch vrij snel over gaan op een eigen uitrusting.”

————————-

Is duiken iets voor mij?

Ben je ook liefhebber van de natuur, geïnteresseerd in de wereld onder water en ouder dan 15 jaar? Dan ben je meer dan welkom tijdens de inloopavonden op 16 en 30 maart vanaf 20.00 uur in zwembad Tijenraan voor een proefduik. “We vinden het geweldig om potentiële nieuwe duikers mee te nemen in de wereld onder water. Uiteraard doen we dat stap voor stap. De bodem van het zwembad zetten we dan op 1 meter. Dat geeft bij je eerste duik een prettig gevoel, omdat je dan eventueel snel weer boven bent.”

Neem voor een introductieduik contact op met Antoinette Reimert of via cerianthus50jaar@gmail.com.

————————-

Door Redactie