Jannie en Henk Nijmeijer maken gebruik van  stimuleringsregeling

Ergens in hun achterhoofd wisten Jannie en Henk Nijmeijer natuurlijk wel dat ze een keer aan de slag moesten met het verwijderen van de asbest golfplaten op hun schuur. De aankondiging dat Nederlandse daken met ingang van 2024 asbestvrij moeten zijn, heeft het proces alleen versneld. Het laatste duwtje in de rug kwam van een mooie stimuleringsregeling van de gemeente Raalte. “We kunnen het iedereen aanraden om hier gebruik van te maken”, geven ze aan.

In de zomer van 2018 is het asbest – eind jaren tachtig door henzelf aangebracht – verwijderd. De temperatuur zou die betreffende zomerse dag weer boven de dertig graden uitkomen en dus leek het de Nijmeijers handig bijtijds het dak op te gaan. “Om 6.00 uur waren we al bezig en mede dankzij de hulp van onze zoon was de klus binnen een paar uur al geklaard.”

Het ging dan ook om net iets minder dan 35 vierkante meter. Dat is de grens die het Rijk heeft gesteld aan haar inwoners om zelf asbest te mogen verwijderen. Waarschijnlijk waren de Heinoërs één van de eersten die profiteerden van de regeling. Deze bestaat uit de mogelijkheid een veiligheidspakket en plastic om het asbest in te pakken op te halen bij ROVA en achteraf het asbest gratis te storten. 

Missie geslaagd
Uit het tijdsbestek tussen aanvraag en de asbestverwijdering mag je de conclusie trekken dat het proces soepel is verlopen. “De gemeente verdient echt een pluim. Destijds was de aanvraag nog wel lastig, maar we hebben nu gezien dat het heel duidelijk op de website staat.” Voor wie nieuwsgierig is geworden: het pakket, dat na de aanvraag bij de gemeente bij ROVA kan worden opgehaald, is bijzonder uitgebreid. Bovendien is het pakket inclusief beschermende kleding in tweevoud geleverd, zodat je dus als duo aan de slag kan. Het bestaat uit overalls, mondkapjes, handschoenen, ondergoed, een doekje om nadien het gereedschap af te vegen en zelfs een spuitbus om iets te fixeren als een hoekje van de asbestplaat kapotgaat. 

Zelf hadden ze ook hun voorzorgsmaatregelen genomen. Tijdens de werkzaamheden lag een dekzeil op de grond waarin de vezeltjes zoveel mogelijk konden worden opgevangen om eventuele verontreiniging te voorkomen. De laatste stap in de asbestsanering was de rit naar het afvalstation van ROVA om de asbestplaten en het dekzeil te laten verwerken. Ze hadden alles in het meegeleverde plastic verpakt. En hoe kijken ze er nu, bijna een half jaar later, op terug? “Missie geslaagd! Blij dat we dankzij de regeling hebben doorgepakt. Voor de kosten hoef je het in ieder geval niet te laten.”

—————–

Aan de slag

Wilt u ook uw asbest verwijderen of laten verwijderen? De gemeente Raalte ondersteunt u hier graag bij. Voor iedere m2 stelt de gemeente een vergoeding van € 1,00 beschikbaar. Naast deze financiële vergoeding ondersteunt de gemeente u ook door u te koppelen aan bedrijven die u ontzorgen. Kijk voor meer informatie op www.raalte.nl/asbest.

—————–

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16
8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl 

Door Redactie