Door heel Nederland verdwenen afgelopen nacht straatnaamborden van oude meesters als Rembrandt, Ferdinand Bol en Gerard Dou, en verschenen er juist straatnaamborden van nieuwe makers als Froukje, Donny Ronny (voorheen Stefano Keizers) en Iris van Herpen. ‘Heel Nederland hangt vol met dezelfde namen van eeuwenoude kunstenaars en die namen kennen we inmiddels wel, wij vinden dat nieuw talent nu een podium verdient,’ aldus Leon (19), één van de actievoerders. 

In Overijssel hebben de actievoerders vannacht straatnaamborden in de stad Deventer beplakt. Onder andere de Hobbemastraat, Albert Cuypstraat en Vermeerstraat kregen een nieuwe naam. Twee Overijsselse helden kregen hierbij hun eigen straatnaambord, dit zijn Shay Latukolan (choreograaf) en Milou Laroussiyen (1e prijswinnaar Expo 2022).

‘In Nederland is zoveel jong creatief talent, daar staan we internationaal bekend om. Maar dat zien we niet terug in ons straatbeeld. Wij geloven dat nieuw talent net zo’n podium verdient als oude kunstenaars, daarom hebben we afgelopen nacht door heel Nederland kunstenaarswijken een update naar vandaag de dag gegeven’, zegt mede-actievoerder Eden Roding (18).

Voor Leon is het belangrijk dat zijn idolen een podium krijgen: ‘Rembrandt kan de tering krijgen. Voor mij is Donny Ronny een veel grotere inspiratiebron dan die oude kunstenaar.’

Leon en Eden zijn ook jonge makers. Eden doet aan spoken word en dans, en Leon is acteur en theatermaker. Leon: ‘Theater geeft mij de mogelijkheid om mezelf te uiten, het geeft mij bestaansrecht. Ik ben blij dat ik een plek heb gevonden om mezelf te ontwikkelen en mensen te leren kennen die net als ik met kunst bezig zijn.

Beide jonge makers zijn aangesloten bij Kunstbende, de aanjager van de actie. Janneke Moerel van Kunstbende: ‘Kunstbende is een organisatie waarin jonge makers van 13 t/m 19 jaar de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en elkaar te stimuleren in een veilige omgeving. Wij weten dat er veel creatief talent is in Nederland en geven dat graag een podium. En geloof me, als ze eenmaal dat podium pakken, ontstaan er bijzondere dingen.’

Om aandacht te vragen voor jonge kunstenaars, hebben tientallen jongeren afgelopen nacht de straatnaamborden in kunstenaarswijken in heel Nederland vervangen. ‘En hopelijk hangt iemand over honderd jaar mijn naam op een straatnaambordje, dat zou toch sick zijn?’, zegt Leon lachend.

Foto (C): Arianne Doppenberg

Door Redactie