In de Ccoba-lezing op 14 februari vertelt Margaret Breukink alles over de achtergronden van Valentijn, het liefdesfeest dat we op die datum vieren. Om 20.00 uur in de Bibliotheek in Ommen.

Sint Valentijn is de beschermheilige van verliefden, verloofden en jonggehuwden en wordt aangeroepen voor het welslagen van het huwelijk. Valentinus was vermoedelijk de bisschop van Terni in Umbriƫ en kwam om bij de christenvervolgingen in de derde eeuw. Er zijn ook andere kandidaten; de naam kwam veel voor in het oude Rome.

Het is onduidelijk sinds wanneer het martelaarschap van Valentinus wordt herdacht. De oudste verwijzing naar een Sint-Valentijnviering op 14 februari stamt uit Engeland.

In de late Middeleeuwen wordt de kerkelijke feestdag steeds vaker een liefdesfeest met folkloristische gebruiken. Sindsdien zijn er op Valentijnsdag prachtige gedichten en kostbare geschenken aan geliefden aangeboden. Margaret Breukink zal er alles over vertellen en geeft volop romantische voorbeelden.

Reserveren

Deze lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen. Het is aanbevolen om online te reserveren. De lezing wordt gehouden op dinsdag 14 februari om 20.00 uur.

De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt 7 euro, bibliotheekleden betalen 5 euro en vrienden van Ccoba 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheeksalland.nl/ccoba, in de Bibliotheek en ter plekke voor aanvang van de voorstelling.

De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen.

Door Redactie