‘Er is altijd wel vrijwilligerswerk  dat bij je past’

Het Dorpshuus Heino is niet alleen de plek waar meerdere (vrijwilligers)organisaties met onder andere een kidsclub, handwerkcafé, koersbal en bingo ontmoetingen tussen inwoners bevorderen. Met het Vrijwilligerspunt Heino is het ook de plek waar inwoners het vrijwilligerswerk vinden dat echt bij hen past. “Ik heb de indruk dat veel mensen wel iets willen doen, maar niet te veel gebonden willen zijn”, zegt Ingrid Boekel, samen met haar collega het gezicht van het Vrijwilligerspunt Heino. “Al die mensen wil ik uitnodigen gewoon eens binnen te lopen, want wij hebben ook veel vacatures voor vrijwilligerswerk dat niet veel tijd kost.”

In september vorig jaar opende WijZ welzijn het Vrijwilligerspunt Heino met een map vol vacatures voor vrijwilligerswerk in Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem, zodat inwoners uit deze dorpen hiervoor niet langer naar Raalte hoeven te reizen. “Maar eerlijk is eerlijk, het loopt nog niet storm”, stelt Ingrid. “Dat is jammer, want vrijwilligerswerk is juist zo fijn. Toen ik met werken ben gestopt, wilde ik wel bezig blijven. Ik hou van mensen om mij heen en wil ook graag iets voor de gemeenschap doen.” Het vrijwilligerswerk bij eerst het Dorpshuus en later het Vrijwilligerspunt Heino geeft Ingrid de voldoening die zij zoekt en dat gunt zij iedereen.

Vinger aan de pols 
Bij het Vrijwilligerspunt Heino ligt een map met op dit moment zo’n vijfentwintig vacatures, die ook op het bord bij de ingang van het Dorpshuus worden gedeeld. “Iedereen is welkom om hier onder het genot van een kop koffie door de map te bladeren”, vertelt Ingrid. “Als er iets tussen zit, krijgt iemand de vacature mee naar huis om er nog even over na te denken of direct zelf contact op te nemen. Na drie weken bellen wij om te horen hoe het is gegaan. Als dan blijkt dat iemand het lastig vindt om zelf te bellen, helpen wij natuurlijk een handje.” Om contacten met (mogelijke) vrijwilligers warm te houden, is die vinger aan de pols vanuit het Vrijwilligerspunt Heino heel belangrijk.

Veelzijdig aanbod
De vacatures die op dit moment in de map van het Vrijwilligerspunt Heino zitten, laten zien hoe veelzijdig het aanbod in Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem is. “Zo kun je direct aan de slag als vrijwillige medewerker communicatie en p.r. of beheerder van een clubgebouw”, geeft Ingrid enkele voorbeelden. “Natuurlijk kost dit vrijwilligerswerk wel meerdere uren per week, maar dat is per vacature duidelijk aangegeven. Daarnaast hebben wij ook vacatures voor een enkel uurtje per week of veertien dagen. Gewoon even met iemand naar de bibliotheek of de wekelijkse boodschappen uit handen nemen, samen een frisse neus halen of gezellig een kaartspel spelen.”

Rijker mens
Wie in de map niet direct een aansprekende vacature vindt, kan zich met behoud van privacy ook als vrijwilliger inschrijven bij het Vrijwilligerspunt Heino. Daarnaast kunnen alle vrijwilligersorganisaties uit Heino en omstreken voor ondersteuning en advies bij het Vrijwilligerspunt Heino terecht. “Sinds de start hebben wij via vraag en aanbod al een handjevol mensen aan passend vrijwilligerswerk geholpen en dat doen wij graag voor nog veel meer mensen”, aldus Ingrid. Wie op zoek is naar vrijwilligers of vrijwilligerswerk, is dus altijd welkom bij het Vrijwilligerspunt Heino. Ingrid en haar collega staan er klaar om vragen te beantwoorden, advies te geven en persoonlijke ondersteuning te bieden. Loop ook eens binnen, want van vrijwilligerswerk wordt iedereen een rijker mens!


Vrijwilligerspunt Heino
Marktstraat 7, 8141 GA Heino
0572 – 700212
vrijwilligerspuntheino@wijz.nu 

Openingstijden:
ma – vr 9.00 tot 16.00 uur
za 9.00 tot 12.30 uur

Door Redactie