Zelfregiecentrum Raalte aan de Kerkstraat 13
In navolging van het zelfregiecentrum in Deventer is het zelfregiecentrum in Raalte een feit. In het gebouw van de pastorie van de H. Kruisverheffing gingen de deuren open op maandag 4 juni. Een ontmoetingsplek voor psychisch kwetsbare mensen, voor mensen die het tijdelijk moeilijk hebben (door bijvoorbeeld rouwverwerking of na een scheiding) maar ook voor mensen die gewoon een kopje koffie willen drinken of zich voor een ander willen inzetten. Iedereen is hier meer dan welkom. Deelname is geheel gratis en een indicatie is niet nodig. Men kan hier zelf aan activiteiten deelnemen of zelfs ontwikkelen, zoals schilderen, tekenen, koken, wandelen, een workshop geven of een lotgenotengroep oprichten. Leidinggevende Lori van Egmond, zegt: “Vriendendiensten heeft samen met RIBW GO dit centrum geopend, waarbij de coördinatoren van Vriendendiensten ondersteuning bieden, maar de bezoekers zelf verantwoordelijk zijn voor het centrum. Zo beheren de bezoekers het pand tijdens de openingstijden, worden er boodschappen gedaan, gekookt, bardiensten gedraaid en wordt er schoongemaakt. Vooralsnog is het centrum in Raalte geopend op maandag en op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur. We gaan kijken hoe het verloopt en wie weet zijn we in Raalte straks ook vaker geopend.”

De zelfregie en het contact met anderen geeft me meer vertrouwen…
Er zijn voortdurend mensen die tussen wal en schip geraken. Soms gewoonweg omdat er geen oplossing voorhanden is. Na of tijdens behandelingen bij de GGZ of door andere omstandigheden, is het soms moeilijk om de draad van de dagelijkse zaken op te pakken. Hoe vul je je dag in en hoe kun je weer actief zijn op een manier die bij je past? Ik sprak een jonge man die het zelfregiecentrum in Deventer bezoekt: “Ik heb vaak angsten, daardoor ben ik het liefst thuis in mijn eigen cocon, in mijn vertrouwde omgeving. Maar toen ik hoorde over het zelfregiecentrum, won mijn nieuwsgierigheid en ben ik eens gaan kijken. Nu kom ik hier soms iedere dag. Ik sta twee keer per week in de keuken en ik bereid de lunch voor soms dertig mensen. Dat voelt goed. De zelfregie en het contact met anderen geeft me meer vertrouwen.”

Steun vanuit diverse hoeken
Met hulp van de Raalter Uitdaging (die staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) hebben verschillende bedrijven uit Raalte spullen ter beschikking gesteld. Zo bood Bruna Raalte een reeks tijdschriften aan, Expert een koel-/vriescombinatie en van de creashop Duymelot kwamen flink wat materialen voor creatieve activiteiten. “We kunnen altijd spullen gebruiken”, zegt Lori enthousiast. De gemeente Raalte steunt ons financieel, net als de Dr. Wittenberg Stichting en het Oranjefonds. Maar wilt u als particulier of ondernemer een bijdrage leveren, dan houdt Vriendendiensten zich van harte aanbevolen. Een zelfregiecentrum is tenslotte een geweldige plek waar mensen weer regie kunnen (leren) krijgen over hun eigen leven. Het doel is om zo (weer) een actieve burgerrol te krijgen. Mensen weer krachtiger te laten worden. En als we kijken naar de opkomst in Deventer, dan merken we dat het centrum hard nodig is. Het geeft weer een doel aan het leven onder het motto: ”Herstellen doe je zelf, maar wel samen met anderen!”

Zelfregiecentrum Raalte
Kerkstaat 13, 8102 EA Raalte
06 – 44 39 78 61
info@vriendendienstendeventer.nl
www.vriendendienstendeventer.nl

Openingstijden:
Iedere maandag en woensdag van 09.00 – 16.00 uur

Door Redactie