Motorische vaardigheden aanleren? Hoe eerder hoe beter!

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Op deze manier ontwikkelen ze motorische vaardigheden en hebben daar hun leven lang profijt van.

Motorische vaardigheden
De basis motorische vaardigheden zijn: snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het zijn de vijf bouwstenen van een gezonde ontwikkeling. Kinderen die actief zijn, doen deze vaardigheden spelenderwijs op. Het begint al als baby: door iets vast te pakken en naar de mond te brengen, te rollen, te kruipen, te gaan lopen en allerlei bewegingen uit te proberen.

Als je kind daar vroeg mee begint en wordt gestimuleerd, zal de kans groter zijn dat hij gezond opgroeit. Bovendien leer je je kind dat bewegen leuk is en daardoor zal hij ook op latere leeftijd blijven sporten en bewegen.

Grote en fijne motoriek
Men maakt onderscheid tussen grote en fijne motoriek. Het eerste zijn de grote bewegingen die je maakt: rennen, springen, klimmen, fietsen of gooien. De fijne motoriek gaat meer om het goed uitvoeren van bewegingen met de vingers, hand en pols en is van belang voor bijvoorbeeld schrijven.

Aanleg of aanleren
Aanleg speelt een rol bij de motoriek van kinderen, maar motoriek kun je ook heel goed trainen. Van belang is dat je als ouder je kind vroeg stimuleert te gaan bewegen, want motorische vaardigheden zijn op latere leeftijd veel moeilijker aan te leren.

Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen zullen zich motorisch minder goed ontwikkelen en hebben een grotere kans op bijvoorbeeld overgewicht. In sociaal opzicht kunnen kinderen die motorisch minder ontwikkeld zijn, makkelijker aan de zijlijn komen te staan omdat ze niet goed mee kunnen komen bij het spelen of gymmen.

Buitenspelen is de ideale manier om je kind de verschillende vormen van bewegen te laten ervaren. Zo ontwikkelt hij zich veelzijdig en ontdekt hij waar hij goed in is en wat leuk is. Dat vergroot het zelfvertrouwen. Kinderen zitten tegenwoordig gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Het is dus belangrijk om als ouder het bewegen te stimuleren en zelf het goede voorbeeld te geven.

Redenen genoeg om samen met je kind in actie te komen en naar buiten te gaan!

Kinderfysiotherapie:
Bij sommige kinderen duurt het langer voordat ze een motorische vaardigheid beheersen of wijkt de ontwikkeling af van het gebruikelijke. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Deze kinderen kunnen goed geholpen worden door de kinderfysiotherapeut. Wanneer u twijfels heeft over de motorische ontwikkeling van uw kind, kan de kinderfysiotherapeut deze in kaart brengen en hulp bieden.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen met MOOR kids kinderfysiotherapie 038 – 420 47 37  met locaties in Raalte en Heeten.

MOOR kids kinderfysiotherapie
Raalte, Melisse 3a
Heeten, Dorpsstraat 3

Beide locaties bevinden zich binnen Fysiofits.
(algemeen) 038 420 47 37
www.moor-kids.nl
info@moor-kids.nl

Door Redactie