De Butzelaarstraat in Luttenberg zal zondagmiddag 24 juni vervult zijn met muziek. In het centrum van het dorp wordt de zeventiende editie van het straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ gehouden. Het festival geniet in de regio al een grote bekendheid, het trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers en staat vooral bekend om de gezellige en gemoedelijke uitstraling zoals het bij Luttenberg hoort.

Het straatkorenfestival is een vaste waarde tussen de evenementen in Luttenberg. Waar het evenement in de beginjaren ‘slechts’ vier podia had en vijf deelnemende koren, is het festival inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement met 10 koren. 

De organisatie streeft naar een breed palet aan koren. 

De koren komen uit de gehele regio, mannenkoor De Stuwzangers uit Vilsteren, het smartlappenkoor Janboel uit Gaanderen, die Regghesangers uit Nijverdal, de Hoolter Deerns uit Holten, smartlappenkoor Heerlijk Leed uit Emmen en Spass Muss Sein, dit is een Duitstalig koor uit Nijverdal wat haar vuurdoop heeft op dit festival.

Daarnaast denkt de organisatie de jeugd te bereiken met het popkoor Musing uit Raalte, popkoor Puur uit Haarle en het koor Palet uit Luttenberg. Het festival zal echter niet compleet zijn zonder deelname van “De Stroatkjals”. Het Luttenbergse koor dat ieder jaar verantwoordelijk is voor de organisatie van het festival. De Stroatkjals hebben inmiddels een kleine wijziging ondergaan. Ze hebben een aantal nieuwe leden, een derde accordeonist en een nieuwe dirigente, Greet Nekkers.

‘Het Musicale Landleven’ begint, zondagmiddag 24 juni om 12.45 uur, wanneer de koren samen zingend de berg afkomen en naar de diverse podia begeleidt worden. Rondom het festival wordt een braderie in land­levenstijl gehouden, waar oude ambachten te zien zijn. Ook zullen diverse bedrijven hun producten demonstreren en aan de man proberen te brengen. Er hebben zich ondertussen al ruim zestig standhouders aangemeld. Er is nog een mogelijkheid u aan te melden voor een rommel-/kleedjesmarkt. U kunt zich hiervoor aanmelden bij info@stroatkjals.nl.

Het geheel zal verder worden omlijst met diverse straattheateracts, een demonstratie van de honden­club, een waarzegster, een verhalenvertelster en voor de kinderen een ballonentertainer en enkele springkussens. Tevens kunnen bezoekers met de paardenkoets een rit door het dorp maken.

Rond 17.00 uur wordt het festival afgesloten, wanneer de tien deelnemende koren gezamenlijk nog een aantal liederen ten gehore brengen onder ­leiding van de dirigente van de Stroatkjals.

De entree voor het festival is gratis. Daarnaast zijn er geen parkeerkosten.

www.stroatkjals.nl

Door Redactie