Thuiswerken. Voor de ene persoon een zegen, voor de ander een straf. Hoe zit het nu eigenlijk met dat thuiswerken? Heb je daar als werknemer recht op? Hoe pak je het als werkgever aan? Daarover meer in dit artikel.

Wie had ooit gedacht dat we zo massaal zouden thuiswerken? En ook nog eens dat dit in veel gevallen best goed gaat. Geen dagelijkse files meer en flexibelere werktijden. Hoewel het zeker niet in alle huishoudens van een leien dakje is gegaan. Want zie je maar eens te concentreren als je ondertussen je kinderen moet helpen met hun online schoolwerk of als je klein behuisd bent en je samen aan de keukentafel werkt.

Sneltreinvaart
Door corona hebben veel bedrijven in sneltreinvaart werk gemaakt van thuiswerken. Zo zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld (van 52% naar 94%) en bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (stijging van 85% naar 96%). Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is licht gestegen (van 83% naar 86%). Deze maatregelen zijn uiteraard genomen uit noodzaak, maar ook als we vanaf dit najaar hopelijk de teugels weer wat kunnen laten vieren, zetten veel bedrijven in op een combinatie van een aantal dagen op kantoor werken met één of twee dagen thuis*.

Vooroordeel
‘Thuiswerken? Daar worden medewerkers lui van. Ze worden veel te veel afgeleid, doen tussendoor privézaken waardoor ze veel minder productief zijn dan wanneer ze op kantoor werken’. Deze gedachte blijkt een vooroordeel. Uit onderzoek* blijkt namelijk dat medewerkers door thuiswerken productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren. Juist omdat het algemene idee heerst dat mensen die thuiswerken minder werk verzetten, zetten thuiswerkers een tandje bij. En zijn ze overdag aan een bepaalde taak niet toegekomen, dan werken ze ’s avonds nog een uurtje door.

Wettelijk recht
Allemaal goede berichten over het thuiswerken. Maar wat als je juist niet (meer) wilt thuiswerken? Of als je werkgever wil dat je weer gewoon op kantoor werkt, maar jij dat niet wil? Hoe pak je dat aan? ‘Als werknemer kan je op grond van de Wet Flexibel Werken je werkgever verzoeken om vanuit huis te mogen werken,’ aldus mr. Eefje Bijl, advocaat arbeidsrecht en huurrecht. ‘Er is in Nederland nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Een werkgever mag dus van zijn werknemer verwachten dat hij of zij op de werkvloer verschijnt om te werken. Per geval kan de werkgever een overweging maken. In de ene functie gaat thuiswerken nu eenmaal makkelijker dan in de andere. En de een presteert beter op het werk dan thuis.’

De gulden middenweg
Zitten werkgever en werknemer niet op één lijn? Of werken al je collega’s liever op kantoor en ben jij de enige die het anders wil? Het advies van mr. Eefje Bijl is om altijd te overleggen met je werknemer, collega’s of werkgever. ‘Maak het bespreekbaar. Dat kan zijn in een persoonlijk gesprek, maar vind je dit moeilijk dan is het goed om je ideeën en wensen op papier te zetten. Bedenk dat het altijd geven en nemen is. Heb je fijn werk en kun je goed met je collega’s en werkgever, dan is er in 9 van de 10 gevallen altijd en gulden middenweg te vinden.’

5 feiten over thuiswerken

  • Ongeveer 55% tot 70% van de thuiswerkers heeft positieve ervaringen met thuiswerken in coronatijd.
  • Werknemers zien vooral het missen van collega’s en de verstoring van de werk-privébalans als nadeel van thuiswerken. Als voordelen worden genoemd: minder reistijd, meer autonomie en flexibele werktijden.
  • De meeste thuiswerkers voelen zich voldoende productief als zij thuiswerken (55% tot 70%).
  • Ongeveer 60% tot 75% van de thuiswerkers heeft goede faciliteiten om thuis te werken en ongeveer 50% tot 60% is tevreden over de ondersteuning die de werkgever hierbij biedt.
  • De grootste groep werkenden verwacht na de coronacrisis tussen de 1 en 3 dagen thuis te blijven werken. 1 op de 10 thuiswerkers verwacht na de coronacrisis (bijna) fulltime thuis te blijven werken.

(* Bronnen: www.rijksoverheid.nl/actueel – Kenniscentrum Randstad)


Vragen over thuiswerken & Wet Flexibel Werken?
Neem contact op met SchoeBroek advocaten & mediators. Bel (0570) 633399 of stuur een email naar: info@schoebroek.nl


Door Redactie