Aan de Haansweg in Raalte, tussen de Sallandse weilanden, vinden we hondenpension en zorgboerderij Wiggers. Bij dit mooie familiebedrijf draait alles om hond en mens. “De zorgboerderij is een machtig mooie plek voor èchte dierenvrienden die graag met honden werken en zoeken naar een nuttige invulling van de dag,” aldus Anja Wiggers, die samen met haar team het hondenpension en de zorgboerderij bestiert.

Iedereen is bij ons gelijk
De meeste deelnemers van de zorgboerderij zijn (jong) volwassenen en hebben beperking of kunnen tijdelijk even niet meedraaien in de maatschappij. “Dat varieert van bijvoorbeeld een autistische stoornis, Niet Aangeboren Hersenletsel tot een verstandelijke beperking. De passie voor honden, dieren en/of werken in het groen is de gemene deler!”

Anja, rechts op de foto, is geschoold en werkzaam geweest in de zorg voor deze specifieke doelgroep. “Het belangrijkste vinden we dat we de mensen mee laten draaien in het werkproces en ze daarmee het gevoel geven dat ze er echt bij horen. Want dat ze van grote waarde zijn, dat is een feit!”

De deelnemers hebben een duidelijke zorgvraag en een zogeheten indicatie. “Voor iedereen is het doel weer anders. We maken altijd samen een plan en evalueren regelmatig. Daarbij onderhouden we goed contact met coöperatie ‘Boer en Zorg’ en verschillende organisaties zoals de Parabool, RIBW, Dimence en de JP van den Bent stichting.

Gelijkwaardigheid is voor het team van Wiggers enorm belangrijk. “De deelnemers van de zorgboerderij zijn voor ons net zo belangrijk als de andere collega’s. We zijn een team en staan samen sterk.” De hond is daarbij de verbindende factor, alles draait daar omheen.

De hond staat centraal
Overigens blijft Anja altijd eindverantwoordelijk voor de zorg voor de honden. Ze heeft ruime ervaring in de (honden)zorg en is kynoloog. “Uiteindelijk zorg ik ervoor dat de honden de zorg krijgen die de baasjes van ons verwachten.” De zorgboerderij zorgt daarin voor net dat beetje extra. “Onze deelnemers gaan soms lekker een eind met ze wandelen, geven een hond een extra knuffel of de honden worden lekker geborsteld en verzorgd.”

De veiligheid van zowel de hond als alle collega’s staat voorop. “We gaan altijd op zoek naar de juiste match tussen hond en mens. En we volgen jaarlijks een cursus die specifiek in het teken staat van hond en veiligheid.” Sommige honden zijn per definitie minder toegankelijk en vragen een professionele benadering. “Met behulp van gekleurde kaarten geven we aan welke honden dat zijn. Zo houden we het veilig voor iedereen.”

We zijn op zoek
Op dit moment is er bij de zorgboerderij ruimte voor nieuwe deelnemers. “We zijn daarbij echt op zoek naar hondenliefhebbers die op een mooie plek in het groen willen werken.” Ook voor diegene die wel graag de handen uit de mouwen steekt, maar niet specifiek met een hond aan de slag wil is er genoeg te doen. “Zo zijn er ook deelnemers die zich met veel plezier bezighouden met al het groen rondom onze boerderij.”

“We beginnen altijd met een gesprek waarbij we uitzoeken wat de deelnemer zelf wil. Na een tweetal proefdagen kijken we of de klik er is en of we een samenwerking aangaan.” Ben je enthousiast geworden? Neem dan gerust contact op met Anja.

Naast het pension en de zorgboerderij hebben wij ook een hondenschool met zorgboerderij.

Zorgboerderij / Hondenpension Wiggers
Haansweg 12
0572 355 227
info@zorgboerderijwiggers.nl

Zorgboerderij / Hondenschool Wiggers
Wijheseweg 32
Tel: 06-23545340
info@hondenschoolwiggers.nl

Door Redactie